De Goudplaat

In de buurt van Kamperland vind je natuurgebied de Goudplaat. De Goudplaat is een voormalige zandplaat, die nadat de Veerse Gatdam gebouwd is droog kwam te staan. In dit gebied kun je paardrijden, wandelen en de hond uitlaten. Het is afgewisseld bos en gras en je loopt een stuk langs het Veerse Meer.

De kans is kans groot dat je in dit natuurgebied herten tegenkomt en er leven verschillende vogelsoorten, zoals nachtegalen, groene spechten en grasmussen. De hond is aangelijnd welkom in dit natuurgebied, met uitzondering van het stuk waar runderen en paarden grazen.

Het natuurgebied is niet heel groot, toch leent het zich prima voor een leuke wandeling. Het natuurgebied is goed bereikbaar. Er is afgewisseld bos, de waterkant van het veerse meer, een gebied waar paarden en koeien grazen, en je kan ook wandelen langs de akkerrand van de akker die midden in het gebied ligt.

Met de hond

Met de hond is het leuk wandelen in dit gebied.  Het is geen hele grote ronde, maar wel één met veel schaduw. Daardoor ideaal op warme dagen. Zeker omdat de hond tussendoor ook lekker in het Veerse Meer kan afkoelen.

Je mag met de hond niet overal komen, het gedeelte waar runderen grazen is afgesloten. Maar buiten dat gebied is er ook een leuke wandelroute die prima met de hond gelopen kan worden.

Honden moeten wel altijd aangelijnd zijn in de Goudplaat. Aangezien het een gebied is met heel wat wilde dieren, en waar ook jonge hertjes geboren worden en weidevogels broeden, raden wij echt aan om je ook aan deze aanlijnplicht te houden zodat de honden de natuur niet kunnen verstoren.

 

Paardrijden

Ook te paard is het mogelijk om een rondje Goudsplaat te doen. De ruiterroute door het gebied is goed aangegeven met informatieborden en paaltjes waar een hoefijzer en de tekst “rondje Goudsplaat” op vermeld staat.

Fietsen

Het is ons niet helemaal duidelijk wat mag, qua fietsen in de Goudplaat. Bij de ingang van het gebied staat duidelijk aangegeven dat (brom)fietsers niet zijn toegestaan. Toch loopt er wel een mountainbike route door het gebied heen. De borden zijn dus erg tegenstrijdig.

Met de boot

Er zijn enkele aanlegsteigers bij de Goudplaat, waar je enige tijd met de boot mag aanmeren. Het zijn prachtige plekjes, die in de zomer ook regelmatig in gebruik zijn.

Er zijn wel enkele regels. Zo is open vuur niet toegestaan, moeten honden aan de lijn, mag je niet langer dan 24 uur aan dezelfde stijger blijven liggen, moeten boten na 24 uur minstens 150 meter worden verplaatst. En ook mag de boot niet onbeheerd worden achtergelaten. Deze informatie staat duidelijk op de borden die bij de aanlegsteigers aanwezig zijn.

In de (zomer) vakantie en zonnige weekenden kan het best vol zijn bij de aanlegsteigers, terwijl in het voor- en naseizoen je je er bijna alleen op de wereld kan voelen.

Bereklauw

Hoewel de bereklauw actief wordt bestreden op Noord-Beveland, zijn er in de Goudplaat wel plekken waar deze volop groeit, ook langs het pad. Pas dus goed op, raak de plant niet aan. Zorg ook dat honden en kinderen de plant niet aanraken.

Parkeren

Parkeren kan bij de kruising van de Sint Felixweg en de Goudplaatweg.