De Schotsman

In Natuurgebied de Schotsman kun je heerlijk wandelen, mountainbiken, paardrijden en de hond uitlaten. Er zijn in het hoogseizoen ook excursies met gids te boeken via staatsbosbeheer.

De Schotsman is een voormalige zandplaat, die nadat de Veerse Gatdam gebouwd is droog kwam te staan. Het is een rustig gebied waar je fijn kan wandelen door de bossen of over de vlaktes. In dit natuurgebied vind je bijzondere orchideeënsoorten. In het hoogseizoen kun je zelfs met de boswachter op pad om de plantensoorten in dit natuurgebied te ontdekken. Verder is de kans groot dat je in dit natuurgebied herten tegenkomt en er leven verschillende vogelsoorten, zoals nachtegalen, ransuilen en grasmussen. Ook grazen er runderen in een gedeelte van dit gebied.

In de herfst en winter raden we aan kaplaarzen aan te trekken als je in dit gebied gaat wandelen, het kan er behoorlijk drassig zijn. In de zomermaanden raden we aan om even goed op teken te controleren aan het eind van de wandeling in dit gebied.

In de winter, als er sneeuw ligt, is de Schotsman ook een prachtig gebied om in te wandelen. Het natuurgebied veranderd na een klein laagje sneeuw al in een winter-wonderland.

Honden
De hond is aangelijnd welkom in dit natuurgebied, met uitzondering van het stuk waar runderen grazen. Wij raden aan om de hond ook echt aan de lijn te houden, omdat er herten wonen, en geboren worden in dit natuurgebied.

Wandelroutes, ruiterroutes en mountainbikeroutes in de Schotsman
Bij de Noordelijke parkeerplaats vind je een bord met uitleg over de verschillende wandelroutes die door dit gebied lopen. Alle routes, zowel de wandelroutes als de ruiter- en mountainbike routes staan duidelijk aangegeven met paaltjes.

Parkeren
Parkeren kan bij de Noordelijke Parkeerplaats aan de Schotsmanweg, bij de Veerse Gat dam (Parallelweg N57), of bij Watersportcentrum de Schotsman (Campenseweg). Bij al die parkeerplekken kun je natuurgebied de Schotsman betreden.