Nationaal Park Oosterschelde

Het grootste Nationaal Park van Nederland, Nationaal Park oosterschelde. Een groot deel van Noord-Beveland grenst aan dit park. Het is geen park met een ingang of toegangsprijs, je kan er altijd naar toe.

Spot bruinvissen en zeehonden, of de zeldzame Bontbekplevier (vogel) die langs de Oosterschelde vaak een broedplek kiest. Eet uit de oosterschelde tijdens een excursie “zilte zaligheden”. Of zoek diertjes in en om het water samen met een gids van het Nationale park.

Alle activiteiten kun je vinden op de website van het nationale park: https://www.np-oosterschelde.nl/ In het Topshuis op het eiland Neeltje Jans zit een informatiecentrum van het park, deze is iedere dag open van 10-17 uur.

Nationaal park de Oosterschelde ontdekken vanaf Noord-Beveland

De hele noordkant van Noord-Beveland grenst aan het nationale park, lastig is het dus niet om het te bereiken.

Het park ontdekken vanuit de auto is op Noord-Beveland lastig, er gaan zo goed als geen autowegen direct langs het water. Er zijn wel voldoende plaatsen waar je de auto kan parkeren, waar je dan alleen de dijk over hoeft om de Oosterschelde te kunnen zien. Fietsend of te voet kun je het meest van het Nationale park bekijken, omdat er langs een groot deel van de kust een verhard fietspad loopt. Of bekijk het park vanaf het water.

Vanaf de dijken bij Wissenkerke en Colijnsplaat worden regelmatig bruinvissen gespot. Ook zeehonden zijn regelmatig zichtbaar vanaf de dijk. Het is ook mogelijk om met een boot op zeehondensafari te gaan op de Oosterschelde, dat kan bijvoorbeeld vanuit Colijnsplaat. Er komen twee soorten zeehonden voor in de Oosterschelde, de gewone zeehond en de grijze zeehond.

Rond de Oosterschelde kun je op veel plekken vogels spotten. Er zijn zelfs verschillende vogelkijkhutten en observatiepunten gemaakt, zodat je dat kan doen zonder de vogels te storen. Dat kan bijvoorbeeld bij de vogelkijkhut bij de Keihoogteweg bij Wissenkerke, bij de Oesterput en het vogeleiland bij Colijnsplaat.

Dijkhuisje Wissenkerke
Op de dijk aan de Keihoogteweg bij Wissenkerke staat een dijkhuisje, waar vroeger een dijkwachter woonde. Tegenwoordig is het een uitvalsbasis voor excursies, en is er af en toe zelfs een gids aanwezig in het dijkhuisje. Er kunnen dan allerlei activiteiten gedaan worden, van het zoeken van waterleven in de getijdenpoel bij het dijkhuisje, tot het zoeken van nachtvlinders en vleermuizen en het kijken van sterren.

Stranden aan de Oosterschelde

Zandhoekje Wissenkerke
Dit strandje is te vinden bij de kruising van de Keihoogteweg, Zandhoekweg en Zuiddijk, bij Wissenkerke. Een zandstrandje aan de Oosterschelde.

Aan de Oosterschelde zijn meer van dit soort kleine strandjes te vinden langs de dijk. Vaak is het zo rustig dat je het strandje helemaal voor jezelf hebt. Wil je zwemmen, dan zijn waterschoentjes wel aan te raden omdat er wel wat oesters liggen waar je je voeten aan open kan halen.

Roompotstrand bij de Sophiahaven
Een wat groter en breder strand, maar wel een druk strand, omdat veel toeristen uit het vakantiepark recreëren.